Google Adsense code below Header

Rodiče by neměli vozit své děti do školy, apelují odborníci

Děti by měly chodit do školy samostatně, apeluje na rodiče řada odborných sdružení. Podporujte fyzický a duševní vývoj dětí.

Mnoho rodičů si hraje na „rodičovské taxi“ tak, že své děti každý den posadí do auta, aby je odvezli do školy a odtamtud je zase vyzvedli. V Berlíně před tím ale asociace varují a vyzývají rodiče, aby nechali své potomky přicházet do školy samostatně, informuje německý web Merkur.de.

Ochranné sekačky a helikoptéry

Takzvaní „rodiče sekačky (či také helikoptéry)“ mají tendenci svým dětem odstraňovat všechny překážky z cesty. Patří sem také například každodenní plnění úkolů svých chráněnců nebo jejich vození do školy. Odborníci dokonce varují, že rodiče by touto výchovnou metodou vychovají rozmazlené, nevhodně se chovající děti a „závislé tyrany“. Na druhou stranu je lepší vychovávat děti k samostatnosti. To také znamená, že do školy přicházejí samostatně.

 Aktivní již od rána

„Aktivní začátek dne podporuje jejich fyzický a duševní rozvoj a zajišťuje, že jsou ve třídě uvolněnější a mohou se lépe soustředit,“ vysvětlují ve společném prohlášení Německý dětský fond, Německý dopravní klub (VCD) a Sdružení pro výchovu a vzdělávání (VBE).

Rodiče by proto neměli vozit své děti do školy jako jejich řidiči, jinak se děti nenaučí bezpečně se pohybovat v provozu. Zde však všechna sdružení žádají ostatní účastníky silničního provozu o ohleduplnost a pozornost. Děti jsou totiž často ještě nezkušené a teprve po prázdninách musí znovu procvičovat pravidla, píše Merkur.de.

Rodiče vedou své děti k úspěchu, nebo se zjevují, jen když jsou problémy

Pokud jde o školní záležitosti dětí, jsou různé typy rodičů, kteří to řeší různě. 

Takzvaní „rodiče Jiwa“ například své děti doslova „vrtají k úspěchu“. Jejich každodenní život je nabitý školou, doučováním, hudebními a sportovními lekcemi. Na hry a trávení volného času často nezbývá téměř žádný prostor ani čas.

Rodiče od svých potomků hodně vyžadují, což se v konečném důsledku může negativně podepsat na jejich zdraví. 

Takzvaní „ponorkoví rodiče“ se naproti tomu chovají jinak: stále mizí, nechodí na rodičovské schůzky a objevují se, až když má jejich dítě ve škole vážné problémy. Na učitele a ředitele škol pak rádi vytahují těžké kalibry argumentů a vyhrožují třeba právníkem.

Autor: Samo Buk, Zdroj: www.merkur.de. Náhledová fotografie: Pixabay.com/stux

Google Adsense code after Content